Nitra postúpila do semifinále,Skalica - Piešťany 4:0 vo 4. štvrťfinále

13.03.2013 Celý región

Trenčín 13. marca (TASR) - Hokejisti HK Nitra sa stali prvými semifinalistami play-off Tipsport extraligy, keď vyhrali na ľade Dukly Trenčín aj štvrtý duel 4:1 a v celej sérii triumfovali jednoznačne 4:0.

Do úvodnej tretiny štvrtého štvrťfinálového duelu vstúpili domáci hokejisti vcelku vlažne, no ani Nitra nemala väčší záujem hrať hokej. Zápas sa trošku rozbehol až po prvom góle hostí v 10.minúte. Kadurova strela sa odrazila oblúčikom od zadného mantinelu pred bránku, let puku spozoroval Podstavek a dorazil ho do siete. O päťdesiatštyri sekúnd neskôr posunul puk Hamrák spoza bránky na Jokilu a ten prestrelil Kristínove betóny. To bolo na domáceho brankára priveľa a nechal sa vystriedať Nagyom. V 15. minúte mohol prikrášliť vedenie hostí Stümpel, ale jeho príklep skončil na hornej žŕdke domácej bránky. O minútu neskôr fauloval Rusnák v zakončení Pupáka a nariadené bolo trestné strieľanie, ktoré ale útočník Nitry nepremenil.

Štýl a nasadenie Trenčanov sa zmenili od druhej tretiny, kedy domáci zvýšili svoj pohyb aj agresivitu, no aj napriek niekoľkým šanciam výborne chytajúceho Laca neprekonali. Znížiť mohol aj Lelkeš v samostatnom úniku v 25. minúte, ale zoči-voči Lacovi neuspel. Zato Roman Tománek bol o dve minúty neskôr úspešnejší a tretí gól Nitry pridal peknou strelou pomedzi betóny domáceho brankára. V 38.minúte mohol korigovať stav Lelkeš, ale sám pred Lacom vymyslel bekendový blafák, z ktorého gól nedosiahol. Dvadsaťosem sekúnd pred druhou sirénou unikol domácej defenzíve znova Tománek, Nagyovi vypadla hokejka pri zákroku a nariadené bolo ďalšie trestné strieľanie. Tentoraz sa k nemu postavil skúsený kanonier Tománek a bez problémov ho premenil.

Tretia tretina hry nebola od začiatku ničím zaujímavá. Nitra mala nahrané a nikam sa neponáhľala. Trenčanom sa však napokon po ôsmich tretinách podarilo prekonať Mareka Laca v 47. minúte počas presilovky. Pozníkovu strelu od modrej vyrazil brankár Nitry len pred seba a Lelkeš dorazil puk pohodlne do siete. Na viac sa domáci už nezmohli. Po triumfe a celkovom víťazstve v sérii 4:0 sa z postupu do semifinále tešili hokejisti Nitry.


Dukla Trenčín - HK Nitra 1:4 (0:2, 0:2, 1:0) /konečný stav série: 0:4/
Góly: 48. Lelkeš (Pozník, Bagin) - 10. Podstavek (Kadura, Kmeč), 11. Jokila (Hamrák, Mašlonka), 27. Tománek (Chrenko, Podstavek), 40. Tománek z tr. strieľania.
Rozhodovali: Jonák, R. Lauff ml., - Smrek, Zvrškovec ,
vylúčení: 5:7,
presilovky: 1:0,
oslabenia: 0:0,
2720 divákov,
zmeny: od 11. min Kristín (Dukla), od 33. Mravík (Dukla).

Hlasy po zápase:

Hlasy trénerov:

Róbert Kaláber, tréner Trenčína: "Začali sme zle. Dostali sme nešťastný gól, keď nám vpadol do bránky odrazený puk. Po chvíli sme inkasovali druhý gól a dostali sme sa do herného kŕča, z ktorého sme sa už nespamätali. Máme mladé mužstvo a pre hráčov to bola obrovská škola. Nitra bola lepšia v celej sérii a postup si zaslúžila. Prajem jej veľa šťastia a gratulujem jej k postupu."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Vyšiel nám vstup do zápasu, keď sa nám podarilo streliť dva rýchle góly. Obraz hry mužstva v slovenskej extralige, ktoré vyhráva o dva góly, je úplne iný, ako keď prehráva. Naši hráči mali pokoj na hokejkách, čo sa prejavilo počas zápasu. Domáci síce chceli vyrovnať a zatlačili nás, ale z protiútoku sme dali tretí gól a tým bol zápas rozhodnutý."

--------------------------

Úvod do zápasu patril domácim, dobre korčuľovali a dostávali súpera pod tlak. Vyrúbalík od modrej vyskúšal Tomeka a ten bol v bráne pozorný. Na druhej strane nebezpečným protiútokom sa takmer presadil Henrich Ručkay. Prišla séria presilových hier domácich, z ktorých prvé dve nevyužili, no v tretej sa presadil Školiak a dostal domácich do vytúženého vedenia. V závere Holovič po peknej akcii celého útoku zvýšil na 2:2. V druhej tretine dosť vystrčili rožky Piešťanci, pohrozili, no ich koncovka nemala potrebný dôraz, či už to bol Mertel, Melichárek, alebo Peško. Skalica hru vyrovnala, pritlačila súpera, pohrozil Lažo svojou delovkou, ktorú Tomek stačil kryť, no prikrátky bol na Vyrúbalíka, ktorý znovu v presilovej hre zvýšil na 3:0. Hral sa rýchly hokej plný osobných súbojov. Prišla chvíľa Pállfyho a ten v 36. minúte upravil na 4:0. V závere mohol ešte Henrich Ručkay skorigovať stav, no Lipovský perfektným zákrokom udržal i naďalej na svojom konte nulu.

Tretiu tretinu domáci hrali s jasným cieľom kontrolovať hru a udržať vedenie. O osude zápasu bolo rozhodnuté, no hostia sa snažili čestným gólom skorigovať výsledok, mali na to aj niekoľko šancí, no Lipovský v bráne domácich zatiahol roletu a v zápase vychytal nulu.

HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany 4:0 (2:0, 2:0, 0:0) /stav série: 2:2/
Góly: 17. Školiak (Vyrúbalík, Holovič), 19. Holovič (Kutálek, Šátek), 31. Vyrúbalík (Pálffy, Školiak), 36. Pálffy (Školiak, Kozák).
Rozhodovali: Lokšík, T. Orolin - J. Tvrdoň, Výleta,
vylúčení: 3:6,
presilovky: 2:0,
oslabenia: 0:0,
striedanie: 41. Ondrejka za Tomeka (Piešťany),
3366 divákov

Hlasy po zápase:

Svatopluk Kosík, asistent trénera Skalice: "Dnes sme dobre vstúpili do zápasu. Dali sme dva góly v prvej tretine a v druhej tretine sme strelili ďalšie. V tretej tretine za stavu 4:0 sa zápas dohrával. Teraz sa musíme sústrediť na ďalší."

Milan Klement, tréner Piešťan: "Priveľa vylúčených v prvej tretine. Skalica je mužstvo, ktoré vie presilové hry dobre využiť. Neboli sme dobre pripravení a domáci vyhrali zaslúžene."
 

Vyberte región